Calendari d’igualtat. Desembre: Alice Guy, impulsora de la ficció cinematogràfica

Foto: Apeda Studio New York, Public domain, via Wikimedia Commons

La protagonista del nostre Calendari d’Igualtat de desembre és Alice Guy, directora de cinema francesa i històricament la primera persona a tot el món a exercir aquest ofici. Malgrat que és una figura referent en la història del cinema per la seva aportació en la ficció cinematogràfica i el cinema narratiu, va ser rellevada dels llibres d’història per ser dona.

Va ser ella mateixa qui va dirigir, l’any 1896, la primera pel·lícula de la història del cinema que durava més d’un minut, un conte fet pel·lícula on explicava la història francesa de La fada dels cabdells. A més, Alice Guy va incorporar així el muntatge i els efectes especials a la narrativa cinematogràfica. Al llarg de la seva carrera, va treballar de manera internacional als Estats Units i va filmar gairebé 1.000 pel·lícules.

Alice Guy va néixer a Saint-Mandé (París) l’any 1873. Quan va morir el seu pare, va decidir estudiar mecanografia i taquigrafia i temps desprès va començar a treballar com secretària en un negoci fotogràfic, propietat de Léon Gaumont, inventor i industrial francès clau en el desenvolupament de la indústria cinematogràfica. En 1895 els germans Lumière van convidar a Guy i Gaumont a veure la projecció de Deu pel·lícules per un franc, a partir d’aquesta experiència Alice Guy va quedar meravellada pel cinema.

Guy ja era aficionada al teatre i va intentar convèncer a Gaumont de la oportunitat de negoci que preveia que aportava la cinematografia. No obstant, Gaumont no va ser fins dos anys més tard quan va crear una divisió de producció cinematogràfica en la seva empresa, la direcció de la qual va confiar a Guy sempre que continués fent la feina de secretaria, desestimant així el seu potencial i la seva capacitat com a directora.

Guy, va rodar també a Espanya unes quantes pel·lícules com Voyage en Espagne o La malagueña y el torero. En 1906, va filmar La pasión o la vida de Cristo, podríem dir que va ser la primera superproducció, ja que va durar 30 minuts i es van utilitzar 25 decorats diferents i 300 extres. En 1907, Guy es va casar amb Herbert Blaché, operador de càmera i pel qual es va mudar als Estats Units, on van fundar en 1910 la seva productora que va passar a denominar-se Blaché Features en 1913. El projecte va assolir força èxit, però a partir de que Guy va sol·licitar el divorci l’any 1917 el seu nom va deixar d’esmentar-se a la indústria cinematogràfica.

Malgrat la seva gran trajectòria en el sector del cinema, mai es va esmentar la seva figura com a important en la història del cinema per ser dona. En aquells temps, es considerava que una dona no podia exercir el rol de directora en la indústria cinematogràfica i es van adjudicar les seves obres a altres directors fotogràfics. Gràcies a l’aportació que va realitzar Alice Guy en el cinema es va començar a implementar els efectes especials, efectes tals com màscares de doble exposició, sobreimpressions o la projecció d’imatges invertides. El seu treball va ser revolucionari i molt rellevant des del punt de vista de dels efectes visuals als films.

Si vols conèixer més sobre Alice Guy, et recomanem aquest llibre d’Alejandra Val Cubero, professora de Comunicació de la Universidad Carlos III de Madrid, on narra la vida de Guy amb la col·laboració de la seva família.

There are no comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart
Skip to content